Santa Susanna competirà aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda d’Ecovidrio

Dimarts, 20 de de juliol de 2021 a les 12:00

Santa Susanna s’ha sumat a la nova edició del ‘Movimiento Banderas Verdes’, una iniciativa d’Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus d’envasos de vidre a Espanya, que té com a objectiu guardonar l’esforç dels establiments hostalers locals i l’activisme dels municipis costaners per a la transició verda.

Aquesta edició comptarà amb la participació de 23 municipis de Catalunya, entre els quals trobem l’Ajuntament de Santa Susanna, qui hi participarà amb 54 establiments hostalers de la localitat. Es tractarà d’incrementar els nivells de recollida selectiva d’envasos de vidre i mobilitzar al sector hostaler per poder obtenir-ne la bandera, que l’última edició van rebre els municipis de Pals i Tossa de Mar.

Aquesta iniciativa es va presentar el 16 de juliol a Mataró i va comptar amb l’assistència  del regidor de Medi Ambient de Santa Susanna, Joan Solà, juntament amb Sílvia Mayo, gerent de Catalunya d’Ecovidrio.

‘Banderas Verdes’, un moviment per a la recuperació verda

Banderas Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l’aliança d’Ecovidrio amb l’hostaleria, en un moment marcat per la necessitat d’una transició verda. De fet, a nivell estatal, aquesta campanya es desenvolupa a 129 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.

Almuñécar, Marbella, Pals, Tossa de Mar, Benidorm, Dénia, Palma i San Javier van resultar guanyadors de l’última edició i competiran per revalidar el reconeixement. A l’última edició, ‘Banderas Verdes’ va aconseguir elevar la recollida d’envasos de vidre fins a les 48.226 tones, un 11,2% més que a l’exercici anterior. A més, gràcies al reciclat d’aquesta quantitat, es va aconseguir evitar l’emissió de 24.514 tones de CO2, equivalent a retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any.

La competició per la Bandera Verda

‘Banderas Verdes’ té la singularitat d’involucrar tant als ajuntaments locals com a restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre. El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d’un sol ús, i per això és clau per generar una transició real cap a un model d’economia circular.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers participants la separació d’envasos de vidre, Ecovidrio instal·larà nous contenidors i lliurarà als hostalers, de manera gratuïta, galledes per facilitar el transport dels residus d’envasos de vidre. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l’entitat recorrerà els establiments hostalers per informar de la campanya i fomentar la participació. A més, realitzarà un control diari dels volums d’ompliment per adaptar les rutes de recollida si és necessari.

En relació als ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per distingir amb la Bandera Verda als compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

  • L’augment del volum de recollida selectiva d’envasos de vidre respecte l´any anterior.
  • El percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboració per aconseguir els objectius.
  • El compromís adquirit pels consistoris locals per fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

D’altra banda, els municipis que aconsegueixin incrementar els seus ràtios de recollida d’envasos de vidre, encara que no siguin els que més hagin augmentat la seva xifra, rebran un reconeixement singular per part d’Ecovidrio per l´esforç realitzat i per millorar la conscienciació en la seva localitat.

El reciclatge de envasos de vidre a Santa Susanna

L’any 2020, els ciutadans de Santa Susanna van reciclar fins a 222 tones de residus d’envasos de vidre, que suposa 62,7 kg/habitant. Amb més de 46 contenidors, ja hi ha un iglú per a cada 77 habitants.

Darrera actualització: 20.07.2021 | 15:20

Imatges

Santa Susanna competirà aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda d’Ecovidrio