Santa Susanna participa en la campanya d’Ecovidrio per fomentar el reciclatge d’envasos de vidre

Divendres, 28 de juny de 2019 a les 12:49

2.500 bars i restaurants de 19 municipis de Catalunya lluitaran pel seu reconeixement ambiental

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, ha llançat la campanya estival Moviment Banderes Verdes a Catalunya. La iniciativa té la finalitat de reconèixer amb aquest guardó ambiental al municipi costaner més compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral a través del reciclatge d'envasos de vidre.

Silvia Mayo, Gerent de Catalunya d'Ecovidrio, juntament amb Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya i representants dels ajuntaments dels municipis participants en la campanya, entre ells el regidor de Santa Susanna, Joan Solà, han presentat a Calella l'adhesió de 19 municipis i més de 2.600 bars i xiringuitos al moviment, els quals competiran juntament amb els seus veïns per aconseguir el reconeixement ambiental d’Ecovidrio per als seus municipis. 

Respecte a l'any passat, aquestes xifres suposen un 305% més de participació en establiments i catorze ajuntaments més implicats en la consecució de la seva bandera verda. A més de Santa Susanna, els municipis implicats són els de Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, l'Hospitalet de l'Infant i Mont-roig repeteixen en la campanya, als quals s'uneixen Castell-Platja d'Aro, Palamós, Pals, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere Pescador, Calafell, Badalona, Calella, Castelldefels, el Masnou, Pineda de Mar i Vilanova i la Geltrú.

La incidència del turisme i l'augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d'envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i xiringuitos són els responsables del 52% dels residus d'envasos de vidre que es generen pel que són un sector clau per a una transició real a un model d'economia circular.

Ecovidrio treballarà colze a colze amb els equips dels ajuntaments per reforçar l'operativa estiuenca de recollida selectiva d'envasos de vidre i facilitar la col·laboració de la ciutadania i, especialment, dels hostalers. Per això, un equip 15 agents ambientals repartits en el territori faran fins a 3 visites de formació i informació a cada establiment, es lliuraran més de 1200 cubs especials de reciclatge i s'instal·laran 90 nous contenidors decorats amb motius estiuencs i adaptats amb sistemes d’autovolteig per facilitar el buidatge de grans quantitats de residus de vidre.

Cadascun dels municipis participants comptarà amb un objectiu d'increment de recollida selectiva de vidre establert per l'equip d’Ecovidrio i l'equip de govern municipal en funció del seu comportament històric i les dades de reciclatge d'envasos de vidre de la zona.

Si bé, tots els municipis que millorin les seves pròpies marques han de ser reconeguts, només els dos municipis catalans més compromesos hissaran la Bandera Verda d'Ecovidrio. Els criteris que es tindran en compte per al rànquing guanyador són les tones d'envasos recollides sobre l'objectiu, el nombre d'hostalers participants per municipi o la col·laboració de l'ajuntament en les campanyes de comunicació i mobilització. 

Durant 2018 es van reciclar a Catalunya 85.671 tones de residus d'envasos de vidre a través del contenidor verd, una mitjana de 17,3 quilograms per habitant. Pel que fa a la taxa de contenerització, la comunitat disposa d'un total de 24.362 contenidors instal·lats, de manera que hi ha un contenidor per cada 204 habitants.

Darrera actualització: 28.06.2019 | 12:59