Front comú dels municipis turístics com Santa Susanna contra el decret que regula els apartaments turístics

Dijous, 14 de de desembre de 2023 a les 00:00

Una vintena d’alcaldes i alcaldesses de costa i interior s’uneixen per mostrar la seva oposició a la norma aprovada per la Generalitat.

L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, juntament amb una vintena d'alcaldes i alcaldesses de municipis turístics de costa i interior han signat un manifest contra el decret de la Generalitat que regula els habitatges d'ús turístic. En un acte que s’ha fet a Barcelona aquest dimecres, els màxims responsables municipals critiquen que la normativa envaeix competències urbanístiques municipals i vulnerar el principi d'igualtat entre municipis i territoris.

El text que ja ha estat signat per 21 municipis però que està obert a noves adhesions, defensa l'autonomia local i posa en dubte la validesa del decret governamental, sobretot, perquè no respecta les particularitats de cada municipi. El decret exigeix una llicència urbanística prèvia i una autorització renovable cada 5 anys per als habitatges d’ús turístic, a més d'imposar limitacions en el nombre d'aquests habitatges.

 

Temor a l’impacte negatiu d’aquesta regulació

Santa Susanna i la resta d’ajuntaments remarca l'impacte econòmic negatiu que la regulació podria tenir en les economies locals, especialment en municipis turístics. I més, tenint en compte que el sector dels habitatges d’ús turístic representa un 39,4% de l'oferta allotjament a Catalunya i contribueix significativament a l'economia local, incloent-hi el comerç i la restauració.

El document també qüestiona la legalitat del decret, suggerint que aquest vulnera el principi d'autonomia municipal i la seguretat jurídica, i podria ser incompatible amb la legislació estatal i de la Unió Europea. A més, els alcaldes i alcaldesses, que s'han adherit al Manifest, sostenen que la normativa no solucionarà el problema d'accés a l'habitatge, sinó que promourà habitatges buits i economia submergida.

En resposta, els municipis afectats sol·liciten l'aturada del decret fins a aconseguir un consens, demanant un procés de consulta més ampli amb tots els sectors implicats i considerant alternatives per a una regulació més específica que tingui en compte la diversitat i les particularitats de cada municipi.

El món local expressa una forta preocupació per la manera com el govern de Catalunya ha confeccionat el decret i en demanen una revisió. També reclamen ser tinguts en compte quan es desenvolupen polítiques que afecten directament els seus municipis.

Els municipis que s’han adherit al manifest són: Santa Susanna, Alp, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Begur, Cadaqués, Calafell, Calonge i Sant Antoni, Deltebre, Espot, Vandellós i l’Hospitalet de l'Infant, l'Escala, Naut Aran, Palafrugell, Pals, Platja d'Aro, Queralbs, Rialp, Roses, Salou, Torroella de Montgrí i Estartit

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

 

Darrera actualització: 14.12.2023 | 16:10