Les Jornades Europees del patrimoni 2014

Dijous, 2 de d’octubre de 2014 a les 00:00
Les Jornades Europees del patrimoni se celebren des de l'any 1991 quan es van crear pel Consell d'Europa i tenen per objecte donar a conèixer i fer proper el ric patrimoni cultural a tota la població. Al llarg de darrer cap de setmana de setembre van ser més237 municipis i més de 370 activitats que es van portar a terme a Catalunya. Santa Susanna, hi ha participat en tres ocasions.

Enguany hi va participar amb el títol: Patrimoni i resistència: 1714 Guerra de Successió i 1936 Guerra civil espanyola. Sota aquest nom vam posar de manifest que Santa Susanna va ser present en aquests dos moments històrics tant transcendents per la història del nostre país i dels quals en tenim dos elements arquitectònics que testimonien aquells fets: Can Gelat amb les Memòries de Francesc Gelat i el Búnquer de la Guerra Civil Espanyola, tots dos elements Béns Culturals d'Interès Local. Aquestes activitats van ser organitzades conjuntament per l'Ajuntament de Santa Susanna i l'entitat local: SSOM- Santa Susanna orígens i memòria.

 

Tant l'Ajuntament com SSOM- Santa Susanna orígens i memòria es mostren molts satisfets, tant per la participació com pel resultat de la programació de les Jornades Europees del Patrimoni, ja que no només es van obrir dos elements patrimonials molt importants al nostre poble, el búnquer de la Guerra Civil i la Masia de Can Gelat sinó també perquè en relació amb aquests elements s'ha aprofundit en la història amb dues xerrades molt interessants, o sigui que s'ha agermanat patrimoni i història per tractar dos episodis històrics molt importants.

 

Per una banda en relació amb el Búnquer es va portar a terme la presentació del llibre i la xerrada: Retalls de la Guerra Civil al Maresme (1936-1939) del Dr. Jordi Amat Teixidor. Dos capítols del llibre parlen expressament de fets ocorreguts en aquests període a la nostra població i la portada està il·lustrada amb el Búnquer de la platja de les dunes.. Podreu trobar aquest llibre, properament, a la Biblioteca Municipal.

 

Per l'altra, diumenge amb la visita a Can Gelat SSOM va organitzar una visita i una enriquidora xerrada a càrrec de Xavier Soldevila, llicenciat en Geografia i Història i soci de l'entitat, per explicar-nos aquests documents que es guarden a l'Arxiu Fidel Fita d'Arenys de Mar, les memòries d'en Francesc Gelat. Una exposició excel·lent  i suggerent que va cridar l'atenció del públic en tot moment i ens va transportar a com es vivia a la masia i al nostre poble fa 300 anys, el que li volem agrair públicament. També val a dir que gràcies a què la propietat ens va obrir les portes de la finca, vam poder reviureu els fets en el mateix entorn on es van escriure.

 

 

En total en van assistir als actes de les Jornades de Patrimoni un centenar de persones. Des d'aquí volem donar les gràcies públicament a SSOM- Santa Susanna Orígens i memòria, al Sr. Xavier Soldevila, també al Dr. Jordi Amat i al Sr. Francisco López,propietari de Can Gelat.

Darrera actualització: 13.12.2017 | 11:22