Santa Susanna entra a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

Dimecres, 16 de de setembre de 2020 a les 09:00

Es tracta d’una organització formada per més de 300 ajuntaments de Catalunya compromesos amb el medi ambient

Coherent amb la política municipal de treballar pel desenvolupament sostenible de Santa Susanna, l’Ajuntament ha entrat a formar part de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. L’acceptació formal s’ha produït a la 20ª Assemblea de la institució que es va celebrar ahir de forma virtual. Es tracta d’una associació de municipis (més de 300) de Catalunya compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible.

[Llegiu-ne més a continuació]

La Xarxa es va crear el 16 de juliol de 1997 en l'assemblea constitutiva que va tenir lloc a Manresa. Allà, 118 municipis van formalitzar la seva adhesió, i actualment constitueix una plataforma de cooperació i intercanvi on els municipis troben un marc adequat per discutir els seus problemes, les seves inquietuds, les seves necessitats, les seves experiències, i promoure i dur a terme projectes d'interès comú.
Els objectius de la Xarxa coincideixen plenament amb l’estratègia de Santa Susanna de posicionar-se com un referent de municipi que vetllar per consolidar i impulsar un espai respectuós amb el medi ambient. El treball conjunt que ja s’està fent amb la Diputació de Barcelona per explorar la transformació del model turístic del poble va en aquesta línia. El govern municipal té clar que Santa Susanna ha d’apostar decididament per convertir-se en una destinació tecnològicament intel·ligent i respectuosa amb el medi ambient
La 20ª Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha aprovat una declaració institucional que proposa mirar endavant i enfocar la reactivació social, ambiental i econòmica amb una mira de “recuperació verda” basada en l’Agenda 2030 i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. 
Els punts aprovats són:

  • Incorporar la recuperació verda a les nostres polítiques de reactivació econòmica, amb l’Agenda 2030 i els ODS com a base, amb fites a curt i llarg termini.
  • Reforça la nostra ambició climàtica mitjançant el Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia. Accelerar la transició energètica i fer-la més justa a través de l’autoconsum i les energies renovables, la fiscalitat municipal i el suport a totes les iniciatives, especialment als col·lectius vulnerables i a les comunitats energètiques locals.
  • Potenciar el model d’economia circular, amb polítiques locals i accions específiques per als polígons d’activitat econòmica, i en els àmbits del comerç, la compra pública sostenible i les polítiques de prevenció i recollida selectiva de residus, amb garanties de seguretat i higiene.
  • Afavorir la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire, per garantir la salut. Apostar per un transport públic de qualitat i a l’abast de tothom, un espai urbà obert a la gent, voreres més amples, espai i reconeixement per a la bicicleta i una major connexió amb l’entorn natural. 
  • Preservar la biodiversitat dels espais naturals urbans i periurbans com a eina de resiliència i d’adaptació a la nova realitat. Reconèixer el dret social a un medi ambient saludable i promoure les infraestructures verdes i els serveis ecosistèmics.
  • Donar suport a un sistema alimentari sostenible i just en els àmbits dels horts socials i ecològics, els menjadors escolars, la restauració, el consum domèstic i el producte local.
  • Repensar l’educació ambiental com una eina essencial de resposta i solucions a la crisi, d’empoderament i de participació en el marc de l’Agenda 2030 i els ODS, mitjançant les metodologies innovadores i virtuals. 

Aquesta declaració institucional es traslladarà als ples municipals dels ajuntaments que formen part de la Xarxa.
 

Darrera actualització: 16.09.2020 | 09:40