Simulacre d’inundació de la riera per preveure els passos a seguir en cas d’emergència

Dijous, 12 de desembre de 2019 a les 12:00
Es va fer el 2 de desembre amb l’assistència de polítics, policia local i tècnics de l’Ajuntament de Santa Susanna, Generalitat i Diputació

El passat 2 de desembre es va fer el simulacre d’inundació pel desbordament de la riera i d’alguns dels torrents del terme municipal de Santa Susanna. Aquest exercici teòric partia de la base que unes pluges torrencials havien generat una situació de col·lapse de la zona.

Els responsables del govern municipal, Policia Local i tècnics de l'Ajuntament de Santa Susanna es van reunir per analitzar aquesta teòrica situació i preveure els passos a seguir en aquesta situació d'emergència. Al simulacre hi van assistir responsables de Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, tècnics de l’Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, ADF Alt Maresme i AMB Vectors. També es va convidar com a observadors representants dels ajuntaments de Blanes, Castellbisbal, Mataró, Sant Boi de Llobregat i Vilanova del Vallés; del Consell Comarcal de la Segarra; i de la Direcció General d’Emergències de les Illes Balears.

En acabar, es va fer una valoració del desenvolupament del simulacre on es van posar damunt la taula idees per millorar l’actuació en cas d’emergència real.

Protecció civil municipal

El desembre del 2018, la Comissió de Protecció Civil de Catalunya va aprovar el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM). Aquest document tracta sobre el  risc bàsic, risc per incendis forestals, risc per nevades, risc per inundacions, risc sísmic, risc per transport de matèries pesants per carretera, risc per ventades i risc per contaminació d’aigües marines. El DUPROCIM va ser possible gràcies al suport de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats, de l’Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona; i de l’empresa AMB Vectors, SL.

L’Ajuntament va demanar ajuda a Diputació de Barcelona per a la implantació dels plans d’emergència municipal. Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitat de Diputació de Barcelona van concedir dues proves pilots d’implantació del DUPROCIM, una de les quals es va fer al municipi de Santa Susanna. Entre totes les actuacions a fer per portar a terme la implantació s’han de realitzar simulacres de tots els riscos que afecten a la població.

La Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha participat activament d’aquesta prova pilot assistint a les reunions i preparant els simulacres (conjuntament amb Diputació de Barcelona). 

Darrera actualització: 12.12.2019 | 17:31