Declaració Institucional de l'equip de govern en suport als mestres investigats per la fiscalia per delictes d'odi

Dimecres, 30 de maig de 2018 a les 00:00

El passat mes de novembre el Departament d’Ensenyament va donar per tancat el cas de Sant Andreu de la Barca. Malgrat tot, la fiscalia ha decidit reobrir-lo i investigar 9 professors.

Ara, el Ministeri d’Educació ha requerit al Departament d’Ensenyament que actuï contra mestres i directors de 24 escoles i instituts de Catalunya contra els quals hi ha denúncies de diversos pares que creuen que s’ha manipulat els seus fills.

El Ministeri d’Educació ha manat al Departament d’Ensenyament que exigeixi responsabilitats als mestres i directors d’aquests centres, una xifra que pot incrementar-se ja que hi ha 45 centres que estan sent investigats.

Davant d’aquesta situació, la plataforma unitària Somescola, que aplega més de 50 entitats del món educatiu, social i cultural de Catalunya, ha denunciat que es tracta d’atacs “infundats” contra docents per la via penal, com és el cas dels mestres de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca denunciats per un presumpte delicte d’odi. A més, considera que aquests atacs formen part d’una campanya contra del model d’escola catalana, democràtica i cohesionadora. Somescola ha remarcat que tots aquests docents estan complint amb la seva funció educativa i ha lamentat que aquells qui ataquen i impulsen denúncies anònimes contra els professionals de l’educació “minen irresponsablement els fonaments de la democràcia i apunten a les pràctiques de règims autoritaris que decideixen de què es pot parlar en públic i de què no”.

Volem donar un missatge de suport absolut a la llibertat de càtedra i expressió dels nostres docents i a la seva deontologia professional. L’autocensura i l’exculpació atempten contra la dignitat i la qualitat democràtica als centres educatius.

Els docents han de respondre els neguits dels infants i l’escola ha d’estar oberta a tot allò que passa a la societat. L’escola no pot obviar la realitat ni falsejar-la.

 

Les acusacions d’adoctrinament són una campanya contra els docents.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Santa Susanna adopta els acords següents:

  1. L’Ajuntament de Santa Susanna manifesta la seva preocupació per l’actitud de l’Estat espanyol contra el cos de mestres i professors de la Generalitat de Catalunya.
  2. L’Ajuntament de Santa Susanna es compromet a defensar públicament la llibertat d'expressió com un dels pilars centrals de l’educació.
  3. L'Ajuntament de Santa Susanna se solidaritza amb els professors investigats per la Fiscalia de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca així com amb qualsevol altre docent que pateixi persecució injusta per fer la seva feina.
  4. L’Ajuntament de Santa Susanna farà arribar aquests acords al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats, al Govern espanyol, a la plataforma Somescola i, en especial, al claustre de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca.
Darrera actualització: 30.05.2018 | 12:20