Actualització de mesures de prevenció contra el coronavirus - dilluns 16 de març

Dilluns, 16 de març de 2020 a les 09:00

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil ha fet públic un informació que aclareix l’abast de les mesures restrictives que per fer front a l’epidèmia de coronavirus (COVID-19 )ha adoptat la Generalitat. Són en forma de preguntes i respostes i són molt aclaridores del que es pot fer i del que no és pot fer.

[Llegiu-ne més a sota]

 1. Es pot entrar o sortir dels municipis?

La mobilitat es limita a determinades activitats: adquisició d’aliments, productes farmacèutics de primera necessitat, entitats financeres i assegurances, desplaçament al lloc de treball, retorn a residència habitual, atenció i cura a menors d’edat, gent gran i altres persones especialment vulnerables. Qualsevol altra activitat anàloga es farà individualment excepte l’acompanyament a persones amb discapacitat o altra causa justificada. A més, es manté vigent el confinament a Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí, on hi ha controls per no entrar ni sortir, excepte els serveis essencials

 1. Estaran obertes les botigues d’aliments, supermercats i similars?

Sí, com a servei essencial.

 1. Els subministraments a supermercats i restaurants estan assegurats?

Sí, la distribució alimentària està considerada un servei essencial i es coordina amb les plataformes de distribució l’arribada de productes bàsics.

 1. La gent pot sortir al carrer i comprar?

Només per les compres habituals i evitant aglomeracions. L’estada dins l’establiment serà el mínim i imprescindible per realitzar la compra necessària. El Departament de Salut recomana mantenir entre 1 i 2 metres de distància entre persones.

 1. Puc quedar amb gent al carrer?

No. La sortida al carrer es limita a les activitats descrites que no inclou les trobades.

 1. Puc portar els infants al parc?

No.

 1. Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva?

Només en els casos de persones vulnerables o dependents. També per la recollida de menors d’edat en els domicilis dels progenitors/tutors, inclòs règim de custòdia compartida o similar.

 1. Puc visitar els meus familiars dependents?

Sí, per garantir l’atenció que necessitin.

 1. Soc persona depenent. La persona que m’assisteix podrà venir?

Sí, forma part dels serveis essencials que es permeten.

 1. Puc anar a sales de vetlla al tanatori?

Sí, respectant les mesures previstes per evitar aglomeracions i mantenint les distàncies. No es permet en cas que el difunt sigui a causa de la COVID-19.

 1. Puc treure a passejar la meva mascota?

De forma individual cada persona.

 1. Puc anar a bars i restaurants?

Estan tancats durant els propers 15 dies.

 1. Puc anar al cine o teatre?

Estan tancats durant els propers 15 dies.

 1. Puc anar al gimnàs o instal·lacions esportives?

Estan tancats tots els centres esportius i gimnasos i s’han cancel·lat els esdeveniments esportius durant els propers 15 dies.

 1. La biblioteca/museus/centres cívics estan oberts? Hi puc anar?

Estan tancats durant 15 dies.

 1. Els centres comercials estaran oberts?

Estan tancats durant 15 dies.

 1. Les botigues en general, que no es trobin en la situació que exposa el punt anterior, poden obrir?

Només les d’alimentació, begudes, farmàcies, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments d’animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència.

 1. Tinc una cita mèdica. Hi puc anar?

S’estan posposant totes les no urgents.

 1. Tinc una cita per rehabilitació. Hi puc anar?

S’estan posposant totes les no urgents.

 1. Funciona el transport públic?

Sí, però amb afectacions al servei i la seva ocupació segons tipologia amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. Consulteu detalladament en el gestor del servei.

 1. Puc anar a fer gestions a l’Ajuntament (multes, impostos...)?

Consulteu amb l’Ajuntament si podeu fer els tràmits telemàtics o posposar-los. S’ha suspès els terminis de tramitació administrativa (els propers 15 dies no compten dins dels terminis disponibles pels tràmits administratius).

 1. Hi ha un telèfon d’informació centralitzat?

D’informació és el 012 i per simptomatologia és el 061. El 112 només per emergències i en cap cas per informació.

 1. Estan assegurats els moviments dels serveis d’emergència?

Sí.

 1. Què es considera un servei essencial?

Seguretat i emergències, salut, serveis penitenciaris, serveis socials i residencials, serveis funeraris, electricitat, aigua potable, aigües residuals, serveis de depuració d’aigües, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius (transport i veterinaris) i escorxadors.

 1. Quins són els grups de major risc?

Salut indica que els grups de major risc són les persones d'edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars, o amb problemes al sistema immunològic.

 

 

 

 

Convé recordar que hi ha un seguit de consells que contribueixen a fer més difícil el contagi pel coronavirus;

 • Rentar-se les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
 • Evitar el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartir-hi les pertinences personals.
 • Evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
Darrera actualització: 16.03.2020 | 15:17